Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | | Hiilihapotettu marjamehu
PROSESSIKAAVIO
Mehujen sekoitus |
Suodatettu mehu
Vesi
Sokeri
Säilöntäaineet
|
Pastörointi ja jäähdytys |
Pastörointi n. 22 sek, + 92 oC
Jäähdytys + 20oC |
Painetankki |
Tankkiin jätettävä minimissään 1 5 tyhjä tila,
hiilidioksidi sekoituu paremmin
|
Hiilihapotus |
Mahdollisimman alhainen lämpötila, lähellä 0oC
Happoa 5,5, g/l
HUOM. Neste ja ilma ottavat saman verran hiilidioksidia eli
lisätään tankin vetoisuuden mukaan isoissa tankeissa |
Sekoittaja |
Pienet sekoitettava "keikutellen", sekoitettu ottaa enemmän hiilidioksidia |
Painetankki |
Jos tarvetta säilyttää ennen pullotusta, säilytetään mahdollisimman
kylmässä, lähellä 0oC |
Pullotus |
Vastapainetäyttökone, jos tankin paine 2 bar, pullotuslaitteen 2,5 bar,
paineenalainen suodatin |
Korkitus |
Huomioitava korkille tai kapselille asetettavat vaatimukset |
Etiketöinti |
Huomioitava elintarvikelain vaatimukset |
Säilytys ja säilyvyys |
Pitempiaikainen säilytys + 10 - + 15oC
Säilyvyys säilöntäaineilla 8 - 12 kk
Säilyvyys pelkällä hiilidioksidilla ja sitruunahapolla n. 3 kk |
HIILIHAPOTETTUJEN MEHUJEN RESEPTEJÄ
Hiilihapotettu puolukkamehu
11 % |
Mehupitoisuus |
89 % |
Vettä |
95 g/l |
Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen |
250 mg/l |
Kaliumsorbaattia |
5,5 g/l |
Hiilidioksidia |
Lämmitä vesi ja sokeri 80 asteeseen. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Liota säilöntäaine pieneen vesimäärään. Yhdistä kaikki aineet, sekoita ja hapota.
Hiilihapotettu hillamehu
18 % |
Mehupitoisuus |
82 % |
Vettä |
100 g/l |
Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen |
3 g/l |
Sitruunahappoa |
250 mg/l |
Kaliumsorbaattia |
5,5 g/l |
Hiilidioksidia |
Hiilihapotettu kaarnikka - mustaherukkamehu
14 % |
Mehupitoisuus ( 7 % kaarnikkaa, 7 % mustaherukkaa) |
86 % |
Vettä |
100 g/l |
Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen |
2 g/l |
Sitruunahappo |
250 mg/l |
Kaliumsorbaattia |
150 mg/l |
Natriumbentsoaattia |
5,5, g/l |
Hiilidioksidia |
Hiilihapotettu vadelmamehu
20 % |
Mehupitoisuus |
80 % |
Vettä |
100 g/l |
Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen |
3 g/l |
Sitruunahappoa |
250 mg/l |
Kaliumsorbaattia |
150 mg/l |
Natriumbentsoaattia |
5,5, g/l |
Hiilidioksidia |
Lähteet ja linkit:
Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.
|