Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Sokerointi, pastörointi ja pullotus Mehuun lisätään tarvittaessa sokeri tai muut makeutusaineet.Tässä vaiheessa lisätään myös askorbiini- ja/tai sitruunahappo.
Mehu pastöroidaan kattilassa, kippikattilassa, kierukkapastöörissä tai levylämmönvaihtimen avulla.Oleellista on, että pastörointi on riittävä eli happamille tuotteille kuten marjoille suositellaan 15 sekuntia 85 asteessa. Pastöroinnin tarkoituksena on tuhota marjamehussa olevia hiivoja ja homeita ja siten varmistaa marjamehujen säilyvyys.
Pastöroinnin jälkeen mehu pullotetaan joko käsin tai automaattisesti pulloihin, kanistereihin tai tölkkeihin.Kun mehu pakataan aseptisesti tölkkeihin, kuumennuskäsitellään myös pakkausmateriaali. Tällöin tuote säilyy huoneenlämmössä ilman säilöntäaineita.
Pullotettu mehu jäähdytetään ja etiketöidään. Jos mehu on pakattu lasipulloihin ja niissä ei ole säilöntäainetta, suositellaan varastointia alle 8 asteessa. Säilöntäainetta sisältävä mehu säilyy huoneenlämmössä, mutta esim. mansikkamehun väri säilyy paremmin, jos se varastoidaan pimeässä ja kylmässä.
Lähteet ja linkit:Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.
|