Marjat voivat tasoittaa verensokerin heilahtelua
Marjat voivat tasoittaa sokerin aiheuttamaa verensokerin nopeaa nousua ja laskua, osoitti Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Suurten verensokerin vaihteluiden tiedetään olevan terveydelle haitallisia ja ne voivat altistaa tyypin 2 diabetekselle. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Mustikka oli viime vuoden halutuin luonnonmarja
Mustikasta saatiin viime vuonna keskimääräistä runsaampi sato ja sitä poimittiin myyntiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kaikkiaan kolme miljoonaa kiloa. Mustikan terveysvaikutukset ja hyvät vientimahdollisuudet ovat kohottaneet marjan arvoa, arvioi maa- ja metsätalousministeriö. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Marjat vähentävät maksan rasvoittumista
Pohjoisilla marjalaaduilla tehty tutkimus osoittaa marjoja sisältävän ruokavalion vähentävän maksan rasvoittumista ja mahdollisesti muitakin lihavuuteen liittyvien sairauksien riskejä. Tutkimus tehtiin Turun yliopistossa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Ajankohtaista marja-alalla

   
 
 
 
 
Hilla Karpalo, raaka Puolukka Mustikka
 
Vuoden 2010 luonnontuotteet ovat juolukka, mesimarjan lehti ja kehnäsieni
Vuoden marjaksi on valittu juolukka, yrtiksi mesimarjan lehti ja sieneksi kehnäsieni. Mesimarjan lehdistä voisi brändätä yrttiteeaineksen laajoille Aasian markkinoille. Runsaasti antioksidantteja sisältävää juolukkaa käytetään kuten mustikkaa. Kehnäsieni on herkullinen ruokasieni, jota kerätään kotitalouksiin melko harvoin. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Kuumentamatta tarjoillut ulkomaiset pakastevadelmat tartuttivat taas norovirusta
Norovirus on lokakuussa jälleen aiheuttanut epidemioita Etelä-Suomessa. Viruksen epäillään olevan peräisin puolalaisista pakastevadelmista. Evira on aloittanut vadelmien virustutkimukset ja sairastumisen aiheuttajaksi epäilty erä on vedetty pois markkinoilta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Valtaosa marja- ja sienisadosta mätänee vuosittain metsiin
Suomalaiset metsät ovat joka vuosi pullollaan ravintorikkaita marjoja ja ruokasieniä, mutta edelleen vain murto-osa niistä hyödynnetään kotitalouksissa tai kaupallisesti. Esimerkiksi ruokasienistä yli 95 prosenttia jää vuosittain metsiin mätänemään. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

Ensi viikolla vietetään koulumarjaviikkoa
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma ja Arktiset Aromit ry ovat haastaneet peruskoulut viettämään valtakunnallista koulumarjaviikkoa. Teemaviikkoa vietetään ensi viikolla. Tavoitteena on korostaa, että marjat ovat terveellisiä välipaloja ja niillä on rooli kouluruokailun kehittämisessä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ulkomaiset pakastevadelmat kuumennettava ennen käyttöä
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuina. Viraston mukaan eri puolilla maata on esiintynyt kevään aikana norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ilman kuumennusta käytetyistä ulkomaisista pakastevadelmista. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

HYVÄ MARJASATO EDELLYTTÄÄ AHKERIA PÖLYTTÄJIÄ
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

VÄITÖS: MARJOJEN FENOLISET YHDISTEET TEHOKKAITA ANTIOKSIDANTTEJA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MUOVIPALOJEN MAHDOLLISUUS HILLOISSA JOHTI TAKAISINVETOIHIN
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KUUMENTAMATTA TARJOILLUT ULKOMAISET PAKASTEVADELMAT TARTUTTIVAT TAAS NOROVIRUSTA
Norovirus on lokakuussa jälleen aiheuttanut epidemioita Etelä-Suomessa. Viruksen epäillään olevan peräisin puolalaisista pakastevadelmista. Evira on aloittanut vadelmien virustutkimukset ja sairastumisen aiheuttajaksi epäilty erä on vedetty pois markkinoilta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta. 

VALTAOSA MARJA- JA SIENISADOSTA MÄTÄNEE VUOSITTAIN METSIIN
Suomalaiset metsät ovat joka vuosi pullollaan ravintorikkaita marjoja ja ruokasieniä, mutta edelleen vain murto-osa niistä hyödynnetään kotitalouksissa tai kaupallisesti. Esimerkiksi ruokasienistä yli 95 prosenttia jää vuosittain metsiin mätänemään. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

 ENSI VIIKOLLA VIETETÄÄN KOULUMARJAVIIKKOA.
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma ja Arktiset Aromit ry ovat haastaneet peruskoulut viettämään valtakunnallista koulumarjaviikkoa. Teemaviikkoa vietetään ensi viikolla. Tavoitteena on korostaa, että marjat ovat terveellisiä välipaloja ja niillä on rooli kouluruokailun kehittämisessä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

JÄÄTELÖ JA MANSIKKA SEKÄ GRILLIRUOKA LUNASTAVAT PAIKKANSA KESÄN KÄRKIELINTARVIKKEINA
Kesäsuomalaisten kärkituotteet eli ruuat, joiden kulutus kasvaa eniten keskikesällä juhannuksesta elokuun puoliväliin suhteessa muuhun vuoteen ovat Tilastokeskuksen mukaan: Marjat, jäätelö, siiderit, sokeri, peruna, lenkkimakkara, keskiolut ja virvoitusjuomat. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

ODOTETTAVISSA HYVÄ MUSTIKKASATO
Mustikkasadosta on tänä kesänä tulossa hyvä ja paikoitellen jopa runsas, arvioi Metsäntutkimuslaitos.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MANSIKASTA VASTA ENSIMAISTIAISET JUHANNUKSEKSI
Viileä alkukesä on viivästyttänyt kotimaisen mansikan markkinoille tuloa. Mansikka näyttää tässä vaiheessa kypsyvän ainakin viikon normaalia myöhemmin. Kun juhannuskin on aikainen, ei kotimaista mansikkaa ole tarjolla niin useissa myyntipisteissä kuin yleensä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.  

KESÄN MARJAPAIKAT LÖYTYVÄT VERKOSTA
Kesäiset syömä- ja pakastusmarjansa itse poimiva löytää omat marjamättäänsä sujuvasti Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton verkkosivuilta, jonne päivitetään parhaillaan kuluvan kesän suoramyynti- ja itsepoimintatilojen tietoja. Jopa 200 000 suomalaista kurvaa vuosittain marjatilalle. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
 
ULKOMAISET PAKASTEVADELMAT KUUMENNETTAVA ENNEN KÄYTTÖÄ
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuina. Viraston mukaan eri puolilla maata on esiintynyt kevään aikana norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ilman kuumennusta käytetyistä ulkomaisista pakastevadelmista. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KASVIHUONEMANSIKAN KAUSI ALKOI RUOTSISSA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

VÄITÖS: MARJOJEN FENOLISET YHDISTEET TEHOKKAITA ANTIOKSIDANTTEJA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MARJANJALOSTAJALLE ISO 22000-SERTIFIOINTI
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

VUODEN 2009 MARJATILA-TITTELI POHJOIS-SAVOON
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LAKKA, LAMPAANKÄÄPÄ JA APILA VUODEN LUONNONTUOTTEITA
Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden 2009 marjaksi lakan, sieneksi lampaankäävän ja yrteiksi puna- ja valkoapilan. Apiloita viljellään yleisesti rehuksi ja hunajakasviksi, mutta ne tunnetaan useissa maissa myös ihmisille sopivina ravintokasveina. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

ARKTISET AROMIT VALITSI HILLAN VUODEN 2009 MARJAKSI.
Lue lisää Lapin Kansan 8.1.2009 artikkelista.


Marja-alan uutisaiheita

Vuodelta 2008 = > Tutustu.


Artikkeligalleria  

Tutustu myös muihin marja-alan uutisaiheisiin = > Siirry.


Lähteet ja linkit:

www.ruokatieto.fi

Kuvat:

Knuutila, Seija

   Tulosta tämä sivu