Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Suklaasanasto

   

ETUSIVU l Suklaalajit l Suklaan käsittely l Muottiin valetut suklaakonvehdit l Suklaalla kuorrutetut konvehdit l Suklaakoristeet l Suklaasanasto

Antioksidantti

Antioksidantti on terveydelle hyödyllinen kemiallinen yhdiste, joka estää toisten yhdisteiden hapettumista.

Fermentointi

Kaakaopuun hedelmän sisällä oleville kaakaonsiemenille suoritettava toimenpide. Fermentointi kestää muutamasta päivästä viikkoon ja tuona aikana siemenissä tapahtuu kemiallisia muutoksia: maku kehittyy, karvas maku poistuu ja kellertävät siemenet muuttuvat violetinruskeiksi.

Flavonoidi

Flavonoidit ovat yhdisteitä, jotka saattavat ennaltaehkäistä mm. sydän- ja verisuonisairauksia. Flavonoideja löytyy tumman suklaan lisäksi mm. teestä, marjoista ja hedelmistä.

Kaakaomassa

Kaakaopapujen siemensydämien jauhamisesta syntynyt kiiltävä ruskea massa.

Kaakaopapu

Kaakaopapu on kaakaopuun hedelmän siemen, joka on fermentoitu.

Kaakaovoi

Erottuu kaakaomassasta, kun massa ajetaan voimakkaan puristimen läpi.

Skonssaus

Hidas prosessi, jossa mm. haitalliset makuaineet haihtuvat suklaasta. Myös maitojauheen mukana tullut vesi haihtuu. Skonssauksen alussa tai sen jälkeen massaan lisätään kaakaovoita lopullisen rasvaprosentin saavuttamiseksi.

Sokeriton suklaa

Suklaa, joka ei sisällä sokeria, vaan makeutus hoidetaan jollakin toisella makeutusaineella, kuten esimerkiksi maltitolilla. Sokeriton suklaa ei kuitenkaan ole ihmiselle sen terveellisempää kuin sokerillinen suklaa, koska rasvan ja energian määrät ovat suunnilleen samat kuin tavallisessa suklaassa. Hampaille sokeriton suklaa on parempi kuin normaali.

Temperointi

Suklaamassan prosessointivaihe ennen muotteihin valamista, jossa massaa jäähdytetään ja kuumennetaan vuoron perään, jotta saadaan suklaalle haluttu koostumus. Lämpötilat vaihtelevat valmistajien välillä.

Valssaus

Jotta suklaa ei tuntuisi suussa rakeiselta, se valssataan. Valssauksessa suklaamassan (sisältäen sokerin) yksittäisten hiukkasten koko pienenee noin millimetristä noin 0,02 millimetriin.

 


 

Lähteet ja linkit:

Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka. 2009. Suklaatuotteiden valmistaminen - verkkoaineisto.


   Tulosta tämä sivu