Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Raaka-aineen valinta ja esikäsittely Sienten jalostajan on tunnistettava ja osattava valita oikein lopputuotteessa käyttämänsä raaka-aineet. Sienet raaka-aineena voivat tarvita lajittelua, vastaanottoa ja varastointia. Valmistusprosessin eri vaiheissa raaka-ainekäsittelyn tulee olla hygieenistä ja taloudellista. Raaka-aine arvioidaan aistinvaraisesti ja esikäsitellään oikeaoppisesti. Sienten jalostaja tietää myös kertoa sekä käyttämänsä raaka-aineen että jalostamansa lopputuotteen ravitsemuksellisesta merkityksestä. Sienialan käsitteet: Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus ruokasienten kaupan pitämisestä 489/2006 määrittelee seuraavasti:
Ruokasieniasetuksen mukaan tuoreena myytävien tai sienivalmisteeseen tai muuhun elintarvikkeeseen käytettävien kauppasienten on oltava terveitä, eheitä, kiinteitä ja vahingoittumattomia sekä mahdollisimman puhtaita ja madottomia ja toukattomia. Hajun ja maun on oltava asianomaiselle ruokasienelle ominainen. Tuoreet sienet ovat herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ja säilyvyydessä verrattavissa tuoreeseen lihaan tai kalaan. Kauppasienten säilytys ja kuljetus on järjestettävä siten, ettei sienten laatu niiden aikana oleellisesti huonone. Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös kauppasienistä (644/1983) ja siihen liittyvät muutokset (348/1990, 574/1992, 341/1994, 22/1995) määrittelevät voimassa olevan kauppasieniluettelon. Lisäksi näissä vahvistetaan kauppasienten nimet sekä vähimmäisvaatimukset ja laatuluokittelu. Suomessa ei saa myydä elintarvikkeeksi muuta kuin kauppasieniksi hyväksyttyjä ruokasieniä = > Tutustu asetukseen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on hyväksynyt myytäväksi soveltuvat kauppasienet (Eviran määräys 3/2007). Lisätietoa kauppasienistä löytyy Eviran www-sivuilta = > Tutustu.
Sienten koostumus
|
Ravintoaine |
Pitoisuus (% tuorepainosta) |
Vesi |
89 - 94 |
Taulukko 1. Sienten koostumus
Sienten koostumus vaihtelee suuresti sienilajin, kasvuvaiheen, kasvuolosuhteiden kuten kasvupaikan ja säätilan mukaan. Itiöemän eri osien, lakin ja jalan koostumuksessa on myös eroja. Sienillä kivennäisaineiden ja proteiinien osuus kuiva-aineesta on suuri, rasvojen ja sulavien hiilihydraattien määrä pieni ja energiasisältö alhainen, 100 - 130kJ 100g:ssa tuoreita sieniä.
Ennen ruuaksi valmistamista tai säilömistä sienet on esikäsiteltävä keittämällä (rouskut, korvasieni) tai hauduttamalla omassa nesteessään (haperot, tatit).
Haperot, tatit ja korvasieni voidaan myös kuivata heti puhdistuksen jälkeen.
Esikäsittelyn tarkoituksena on lopettaa sienten entsyymitoiminta ja soluhengitys eli sienen vanhenemisprosessi sekä tuhota pilaantumista aiheuttavia mikrobeja. Lisäksi esikäsittelemällä voidaan poistaa eräitä myrkyllisiä aineita, miedontaa sienten makua ja pienentää sienten tilavuutta.
Keittäminen | Tutustu |
Hauduttaminen omassa nesteessä | Tutustu |
Kuivaaminen | Tutustu |
Suolaaminen | Tutustu |
Grön-Keskiniva Anne. 2007. Sienitietokansio.
Grön-Keskiniva, Anne.
Knuutila, Seija