Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Tuotetuntemus

   

Keruutuotteiden jalostaja on selvillä eri keruutuotteiden laatuominaisuuksista ja yleisimmistä kaupan olevista valmisteista. Hän on perehtynyt keruutuotteiden valmistusta koskevaan lainsäädäntöön ja osaa soveltaa sitä käytäntöön. Hän osaa kertoa, mitä keruutuotteilla tarkoitetaan ja hänellä on tietoa luonnonkeruutuotteista kuten:

  • Luonnossa villinä kasvavat marjat
  • Kasvien lehdet
  • Lehtiruodit
  • Kasvien nesteet
  • Kasvien juuret
  • Luonnon yrtit
  • Viljellyt yrtit

Hän osaa kertoa eläinperäisistä luonnonkeruutuotteista kuten hunajasta, luusta ja munista.  


Luonnontuotealan määrittely riippuu näkökulmasta

Luonnontuoteala itse määrittelee luonnonmarjoihin, -sieniin ja -yrtteihin sekä muihin luonnonkeruutuotteisiin liittyvän toiminnan usein arvoketjun pohjalta eli raaka-aineiden kasvatus, talteenotto, ensikäsittely, alkujalostus, jalostus, markkinointi.

 Hilla  punikkitatti  Kuusenkerkkä

 Luonnonmarjat

 Luonnonsienet

 Luonnonyrtit ja muut 
 luonnonkeruutuotteet

Toinen tapa on toimintasektorin mukainen eli luonnontuotealan yritys-, koulutus-, tutkimus- ja neuvontatoiminta (Luonnontuotealan teemaryhmä 2004). Luonnontuoteala sivuaa ja on osa luontoyrittäjyyttä.  

Suomen luontoyrittäjyys-verkosto määrittelee luontoyrittäjyyden luonnon antimiin ja luonnon tarjoamiin elämyksiin perustuvaksi vastuulliseksi yrittämiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriön asettaman Suomen maaseutupoliittisen yhteistyöryhmän luonnontuotealan teema-ryhmä rajaa luonnontuotteiksi seuraavat: metsämarjojen/luonnonmarjat, -sienet, yrtit, puiden sivutuotteet (puuhiili, terva, mahla, pettu, tuohi, kävyt, havut, tuhka ja oksat), käsityö- ja koristetuotteet (pajut, sammal, kaislat, kivet, jäkälät) hoitotuotteet (turve, savi ym.) ja kuitukasvit (tupasvilla, nokkonen). Tähän voi lisätä luonnon ja maiseman itsessään tuotantoympäristönä, visuaalisena maisemana ja äänimaisemana, joiden ”kulutus” tapahtuu toisella tavoin.  

Luonnontuotealan yhteydessä puhutaan myös luomutuotannosta. Luonnonmukainen tuotanto eli luomutuotanto ja luonnonmukainen tuote eli luomutuote -käsitteillä ja toisaalta luonnontuotetuotanto ja luonnontuote - käsitteillä on selvä ero. Kerättävät ja viljeltävät luonnontuotteet ja erikoiskasvit voivat olla luonnonmukaisesti tuotettuja luomu-tuotteita tai tavanomaisesti tuotettuja tuotteita. Luonnonmukainen tuotanto on ympäristön ja luonnonvaroihin sopeutuvaa, valvottua tuotantoa, jossa ei käytetä keinolannoitteita eikä kemiallisia torjunta-aineita (luomutietopankki, luomu.fi). Lapin metsistä 85 - 90 % on luomutarkastettu. Metsäalana tämä on noin 7 milj. ha. Kun raaka-aineet kerätään tai tuotetaan luomualueilla, ovat raaka-aineet luonnonmukaisia eli luomua, kun raaka-aineet vastaanottaa yritys, joka on valvontajärjestelmässä mukana. Myös peltoviljelyssä voi olla luomutuotantoa tai tavanomaista tuotantoa, jolloin puhutaan esim. luomuerikoiskasveista tai luomuyrteistä ja toisaalta tavanomaisesta tuotannosta tai tavanomaisesti tuotetuista kasveista ja yrteistä. 

 

Lähde:
Lapin luonnontuote- ja erikoiskasviala. Maakunnallisesta mahdollisuudesta elinkeinoksi. Näköaloja, arviointia ja esityksiä. 2005. Jankkila, Hilkka (toim.) & Koistinen, Markku & Mäkitalo, Irja & Talvensaari, Hanna-Leena & Torvinen, Pauli & Veijola, Jussi & Vuorela, Eija & Wuotila, Anna-Kaisa.
 
 

Suomen luontoyrittäjyysverkosto

Luonnontuotealaan, luontomatkailuun ja muuhun luontoyrittäjyyteen liittyvää tietoutta sekäa alan linkkejä ja ajankohtaisia tapahtumia = > Tutustu


Lähteet ja linkit:

Näyttötutkinnon perusteet. Elintarvikejalostajan ammattitutkinto 2001.
www.luontoyrittaja.net/

Kuvat:

Knuutila, Seija 

 

 

 


   Tulosta tämä sivu